De ce ne îngrășam sau de ce slăbim fără motiv? Ce putem face pentru a regla funcționarea tiroide?

Sistemul nostru endocrin, responsabil de buna funcționare a corpului, cuprinde mai multe glande care, pentru a-și îndeplini rolul de stabilizator, generează anumiți hormoni, fără de care nu am putea supraviețui.

De multe ori, acești hormoni, dacă nu sunt în proporțiile corespunzătoare necesităților corpului nostru, pot face adevărate ravagii, ne pot destabiliza din toate punctele de vedere.

Pe partea din față a gâtului, în golul laringeal se găsește o glanda fundamentală numită tiroidă. E vorba de glanda endocrină principală, de care depinde echilibrul creșterii, tot metabolismul uman și dezvoltarea armonioasă a corpului nostru fizic (creștere, greutate). Localizarea să la nivelul gâtului nu este deloc întâmplătoare…

Tiroida este centrul expresiei de sine
Gâtul este, de fapt, un centru energetic al exprimării de sine, al modului în care ne poziționăm față de lumea exterioară. Reprezintă capacitatea noastră de a recunoaște și de a exprima ceea ce suntem și primim, ceea ce ne poate îmbogăți, hrăni, ceea ce ne poate face să creștem.

Este, în cele din urmă, sediul creativității. Prin această creativitate și această capacitate de exprimare, tiroida participa în mod fundamental la conștiința de sine.

Dereglările tiroidei sunt cunoscute în două feluri : Hipertiroidie sau hipotiroidie.
Ele exprimă o imposibilitate de a spune sau face ceea ce am dori. Nimeni nu ne poate înțelege, nu avem metodele de a face să se înțeleagă ceea ce credem, ne e teamă de neacceptarea celorlalți, ne e teamă de urmările unei exprimări autentice. Există întotdeauna în spatele acestei rețineri o noțiune de risc, de pericol, care ne oprește, ne reține exprimarea.

Răzbunare sau resemnare?
Studiile în domeniul bioenergeticii afirmă că hipertiroidia este, de fapt, manifestarea unei dorințe de răzbunare.

Individul este într-o stare de activitate continuă. Focul interior îl consumă și lupta e permanentă. Fizic de altfel, hipertiroidienii sunt devorați de acest foc interior. Dar acest foc și această lupta consumă fără să producă, pentru că singură producție este reactivă și de apărare dar neproductivă.

Hipotiroidia exprimă, în schimb, un abandon în față imposibilității de a se exprima. Flacăra se stinge în noi…
Dinamica vitală, în exces la hipertiroidienii, este acum insuficientă. Corpul nu mai arde și prin urmare, stochează. Volumul sau crește pentru a compensa exprimarea insuficientă. Noduli frecvenți vin să marcheze emoțiile, dorințele, poftele sau frustrările reținute.

Ce este de făcut?
Cea mai simplă cale este de a fi autentici cu orice risc, de a ne exprima sincer și corect ceea ce simțim, de a nu acumula frustrări și nemulțumiri, dar nici de a ne da bătuți.

Oricare dintre noi avem dreptul să construim relații noi și să renunțăm la cele care ne fac rău, care nu exprimă libertatea de a fi noi înșine. Pentru o mai bună funcționare a tiroidei, trebuie să lăsăm libertatea fiecăruia de a se exprima cum dorește, dar și de a ne păstra libertatea noastră de a fi în orice împrejurare.

loading...

Distribuie acest articol util prietenilor tăi!