Stresul cauzează scăderea imunității, iar o imunitate slabă conduce la îmbolnăvirea organismului. Cum putem să-l evităm?

Într-o societate aflată în haos și totuși cu o listă de activități cotidiene care trebuie îndeplinite pentru a supraviețui, omul s-a ales cu numeroase probleme de sănătate, printre care se numără și stresul.

Stresul reprezintă o tulburare psihică pe urma agresiunilor mediului extern, aparent imposibil de le soluționat.

Există 3 stadii ale stresului, menționate de cercetătorul Hans Selye:
1. Stresul din copilărie – Apărut ca urmare a informațiilor multiple care le află zilnic și încearcă a le însuși cât mai rapid, astfel provocând o stare de presiune creierului.

2. Stresul social – Apărut în perioada adolescentină şi continuând aproximativ până la vârsta de 30 de ani. Organismul nu se poate adapta tuturor schimbărilor atât biologice cât şi emoţionale care îl cuprind de-a lungul dezvoltării sale, astfel din dorinţa de a le reuşi pe toate se oboseşte şi înceoe a deveni iritat, transformând iritaţia în stres.

3. Stresul de vârstă, supranumit şi epuizarea – Organismul uman își pierde din puteri, se consumă reacțiile care le avea în tinerețe și drept urmare încearcă să conducă o luptă internă care poate termina cu o situație alarmant de stresantă atât pentru sine cât și pentru cei din jur!

Stresul însă, considerat de unii benefic precum ne-ar provoca o dezvoltare mult mai rapidă, totodată provoacă scăderea imunității și alte probleme de sănătate.

Hormonii de stres, adrenalina, nor-adrenalina și cortizolul sunt responsabile de modul în care oamenii analizează ceea ce se întâmplă în preajma lor și nu doar, iar pe fon de stres, aceștea se debalansează considerabil, dereglând:

– tensiunea arterială;
– nivelul de energie;
– nivelul glucozei sangvine;
– bătăile inimii și ale pulsului;
– activitatea creierului.

Adrenalina mărește tensiunea și energia, iar cortizolul crește nivelul zahărului din sânge.

Dr. Veronica Lazăr, profesor la Facultatea de Biologie din Universitatea din București spune că „mușchii trebuie alimentați cu sânge și, prin urmare, circulația este activată și sângele este pompat activ în musculatura scheletică.”
Iar atunci când suntem stresați aceste procese ne sunt încetinite!

La sigur multora dintre noi ni s-a întâmplat, ca după o noapte stresantă de studii și pregătiri pentru un lucru important, să ne pierdem dimineața când avem de făcut sarcinile propuse. Asta se explică prin faptul că pe fon de stres, creierul nostru, încearcă să reglementeze situația alarmantă a organismului dezechilibrat, din acest motiv nu are când să gândească lucid și prompt!

Ce are loc în interior atunci când suntem stresați?

– Scade numărul limfocitelor;

– Moleculele de natură proteică se măresc;

Aceștea fiind indicatorii unei debalansări hormonale, care ne scade din imunitatea organismului, astfel fiind mai predispuși îmbolnăvirilor.

Pentru a evita situațiile de stres e bine:
– Să vă autocalmați;
– Să reacționați mai pozitiv la împrejurimi;
– Să acționați lucid când aveți o problemă de rezolvat;
– Să vă acordați cât mai mult timp liber pentru meditații și plimbare la aer liber!

Dacă n-o să aveți voi grijă de sănătatea voastră, atunci cine?

Loading...

Distribuie acest articol util prietenilor tăi!