REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, S-a transformat într-o ruină. Pentru renovarea conacelor grafilor s-au cheltuit 3,2 milioane de euro, însă pentru renovarea casei lui horea nu este nici o șansă.

Construcția din Cizer, face parte din patrimoniul național și este cea mai veche casă cu paie din Sălaj. Se zice că aici a locuit personajul istoric Horea.

Autoritățile locale încearcă de mult timp să obțină bani de la Guvern și Consiliul Județean ca să restaureze casa, dar fără rezultate. Singura scăpare pentru ea sunt fondurile europene.

Casa respectivă este unică prin arhitectura sa și prin materialele de construcție folosite. Constituie din Bârne rotunde de stejar, pietre mari de râu și acoperiș din paie.

Construcția casei datează din secolul al XVIII-lea, în 2004 a fost declarată monument istoric. Dar cu părere re rău de atunci doar sa degradat.

Profesorul Petru Galiș și-a exprimat părerea referitor la casa aceasta. A spus că este meșteșugul țăranului român.

Asemenea casă a fost una dintre cele mai mari de pe timpurile acelea. Este specificul de construcție a românilor din Ardeal.

Cu toate acestea, în perioada 2011-2014 Ministerul Culturii a acordat 3,2 milioane de euro pentru restaurarea castelelor și conacelor secuiești din județele Covasna și Harghita.

Astfel de castele se găsesc și în alte județe și raioane, dar suma menționată a fost folosită doar pentru cele două județe.

Dacă nu se vor lua măsuri în timpul apropiat, casa va ajunge dărâmături și nu va mai putea fi restaurată.

loading...

Distribuie acest articol util prietenilor tăi!