Porumbarul – arbustul de leac pentru organismul tău

Porumbarul este un arbust  cu ramuri spinoase, cu flori albe și niște fructe de culoare neagră-mov, fiind foarte rezistentă la frig și altitudini mari. Încă de pe vremea străbuneilor noștri, acest arbust era sursa de medicamente naturale. Așa cum acesta este foarte rezistent la temperaturi scăzute, fructele acestuia sunt culese chiar și în plină iarnă, proprietățile fitoterapeutice a porumbarului fiind mult mai efective după primul îngheț.

Proprietățile fructelor de porumbar sunt diverse fiind foarte utile în curele naturale de slăbire, precum au și o serie de proprietăți antediareice, diuretice, laxatie, sedative și antiseptice. Acestea datorită componenței bogate în zaharuri, vitamina C, zaharuri, săruri de potasiu, magneziu și calciu etc. Fructele, dar și frunzele de porumbar sunt adesea folosite în cazurile de gripă, boli pulmonare, tusă convulsivă, anorexie, dar și pentru durerile de cap și întărirea sistemului imunitar.

Mai jos sunt prezentate câteva moduri de a prepara porumbarul pentru a avea efecte  medecamentaose.

Infuzia din flori de porumbar

Aceasta ajută împotriva afecțiunilor renale, cardiace, digestive și constipatice. Se pune o lingură de flori în 250 ml de apă, se fierbe, după care se lasă să se infuzeze 10-15 minute. Un astfel de ceai din flori de porumbar poate fi consumat de 2-3 ori pe zi.

Siropul de porumbar în cazul afecțiunilor pulmonare.

10 linguri de fructe se adaugă la un litru de apă și se fierb timp de 20 de minute, se strecoară și în lichidul rămas adăugându-se miere până băutura capătă consistența iaurtului. Masa primită se depozitează în borcane și se depozitează la întuneric. Siropul dat se consumă timp de o lună câte 3 lingurițe pe zi.

Infuzia din rădăcini de porumbar, pentru afecțiuni ale inimii sau în caz de diaree.

Trei linguri de rădăcină de porumbar mărunțite, se pun la fiert în circa 250 ml de apă timp de 10-15 minute, se strecoară după care se lasă să se răcească. Se consumă câte 2 căni de infuzie pe zi.

Atenție, este contraindicat să consumați mai mult de 300 g de porumbar pe zi, acesta fiind toxic în astfel de cantități.

Loading...

Distribuie acest articol util prietenilor tăi!