De ce e bine să ai în curte un alun? O să-l plantezi chiar azi, dacă stai la casă!

Un alun îți aduce multe beneficii, chiar și financiare, la fel aduc și pentru organismul uman prin contribuția de oxigen. Are o viață de până la 120 de ani.

Un profesor a povestit cum a scăpat de pietrele de la rinichi folosind miez de alună timp de trei luni.

Are și importanță ecologică.Perdelele de alun împiedică alunecarea terenurilor și scade pericolul inundațiilor și a secetelor.

Preferă mai mult zona dealurilor. Înălțimea lui poate să atingă 5 metri. Florile sunt numite popular ,,mâțișori” . Alunele sunt foarte bogate în elemente nutritive: grăsimi, proteine, vitamine (A, B, E) , fosfor, calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc, sodiu, sulf.

Sistemul radicular este bine dezvoltat lateral. Are o coroană deasă și globuloasă.

Este rezistent la ger. Este pretențios la lumină, nu trebuie sădit în zonele cu insolație puternică.

Se dezvoltă bine în regiunile cu 700-1000 mm de precipitații anuale. În lipsa apei, este necesar de aplicat irigația. Solul cel mai potrivit este cel fertil, mediu fertil și aluvial.

Rădăcinile trebuie să aibă mereu acces la apă( inclusiv și puieții care sunt transportați pe o distanță mare).

Se va sădi pe o parcelă fără resturi vegetale. Solul va fi lucrat până la 60 de cm adâncime, iar groapa va avea dimensiunile de 50 x 50 x 50 cm. Dacă solul a fost prelucrat până la 20-30 cm , gropile au dimensiunea de 100 x 100 x 80 cm.

Optimal este să fie plantat toamna. După plantare puietul se udă cu 15 l de apă, udarea se repetă de 5-6 ori/an.

Pentru întreținere se va tăia ramurile începând cu al doilea an de vegetație. Lucrările vor fi efectuate în perioada de ianuarie-februarie. Se taie maximum 10 ramuri. Este important de eliminat drajonii și ramurile uscate.

Fructele mature au culoare roșcată. Pentru a fi uscate, alunele,  se vor ține la soare 4-6 zile, apoi pot fi păstrate până la un an în spații bine aerisite..

 

Loading...

Distribuie acest articol util prietenilor tăi!