Cand faci un bine cuiva, nu trebuie sa ceri nimic in loc

Fiecare celula umana este sfanta. Credinta mea este ca Dumnezeu, prin mine, ajuta bolnavii pe care ajung sa-i operez. Dumnezeu mi-a dat maini, mi-a dat suflet, mi-a dat judecata si eu trebuie sa le utilizez pentru binele oamenilor.

Sa ajuti un bolnav, sa vezi ca a reinviat dupa ce l-ai operat, inseamna una dintre cele mai frumoase satisfactii posibile.

Sa redai viata cuiva cred ca este cel mai important lucru de pe lumea asta. Sa salvezi un om, de exemplu sa-l operezi la coloana vertebrala, sa fie paralizat, sa-i scoti tumora si el sa inceapa sa mearga, e una dintre minunile care iti incanta sufletul.

Cand operezi, trebuie sa cunosti harta creierului foarte bine. Nu e permis sa fii foarte brutal, deoarece el coordoneaza toate functiile organismului.

Neurochirurgia vasculara este cea mai grea specialitate din neurochirurgie, si impreuna cu cea cardiaca este cea mai grea din cadrul chirurgiei. Neurochirurgia e un domeniu in care trebuie sa citesti foarte mult, altfel nu ai cum sa faci performanta. Inca de mic citeam pe rupte. In facultate imi spuneau “soarece de biblioteca”.

Majoritatea neurochirurgilor sunt invatati ­sa-si foloseasca in operatii vederea directa, neintermediata de microscop.

Am citit multa literatura medicala in adolescenta. Tin minte un episod din facultate. Am facut o gripa inainte de examenul la Bacteriologie si n-am putut sa-nvat. Dar m-am dus cu ce stiam din liceu, cand il citisem pe Pasteur – o carte foarte groasa, unde explica el probleme de patologie microbiana. Si am luat 9.

Se spune ca cel mai bun neurochirurg trebuie sa aiba ochi de vultur, maini de femeie si inima de leu.

Am operat presedinti de state, prim-ministri si ministri din Romania si strainatate, oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari, chiar si criminali. Pentru mine nu conteaza ce statut social sau meserie au, caut doar sa le salvez viata.

Am descoperit o noua celula in creier, este o premiera mondiala.

Mergeam cu sotia la teatru, la opera. Dar sa stiti ca un neurochirurg trebuie sa duca o viata foarte stricta, sa renunte la multe lucruri. Eu faceam multe garzi si refuzam mereu invitatiile de la prieteni.

In creier se intra de mana cu Dumnezeu.

Neurochirurgia este precum arta unui bijutier.

Baza bugetului unei tari consta in productie, in industrie.

Omul este mare prin ceea ce lasa in urma sa, nu prin ceea ce face.

Cand operezi pe creier, daca nu te gandesti la Dumnezeu sa-ti trimita o mana de ajutor, bolnavul este pierdut.

Harta creierului seamana cu a universului. Pe langa zonele cunoscute, ale caror functii sunt stiute, intr-o proportie foarte mare, exista nenumarate alte zone necercetate inca sau cercetate insuficient.

Toate acestea depind unele de altele. Viata noastra, cu tot ceea ce inseamna constient, subconstient si incon­sti­ent (care sunt strans legate intre ele) este conditionata de buna functionare a creierului.

Creierul este cea mai complexa materie din uni­vers. Mai complexa materie nu exista. Este compus din celule de numai cativa microni, care se vad doar cu microscopul, dar fiecare dintre aceste celule poate sa aiba pana la peste 20.000 de conexiuni in acelasi timp.

O singura celula, va dati seama? Toate aceste ce­­lule sunt conectate intre ele. Dar creierul nu lu­creaza doar prin conexiunile celulelor sale, ci si prin substante neurotransmitatoare, prin hormoni, prin toate umorile organismului care, la randul lor, in­flu­enteaza activitatea creierului care le coor­do­neaza. Nu degeaba se spune ca in creier “totul se lea­ga cu totul”.

Starile depre­sive scad imuni­ta­tea. Un bolnav de cancer isi agraveaza boala daca ajunge la depresie si n-o poa­te gestiona.

Credinta este foarte importanta pentru beneficiul omului, in general. Omul lipsit de credinta este un om pierdut.

Daca simti ca-ti place ceva foarte mult, e bine sa-ti urmezi calea si sa perseverezi. Numai asa poti castiga pariul cu viata.

Loading...

Distribuie acest articol util prietenilor tăi!